La Font de Mitja Vila i la Capella dels Àngels

ss. XVI-XVII
Audio guia: 

La Font de Mitja Vila és la segona font pública construïda a la Selva, després de la del Castell, i data de 1519. Al costat de la font, a la fi del segle XVI, es va aixecar l’antiga capella dels Àngels, on hi havia hagut la casa del pes de la vila. 

Paraules clau: fonts, camí del Rec, capella.

La Font de Mitja Vila

Fins ben entrat el segle XX, en la majoria de places o patis del municipi hi havia fonts públiques per proveir d’aigua corrent la població. Però abans del segle XVI només hi havia hagut una font pública a tota la vila, la del Castell. És per això que, el 1519, per determinació del Comú de la Selva se’n va fer construir una altra, la Font Nova o de Mitja Vila.

La Font de Mitja Vila rebia, inicialment, l’aigua de «la sínia del pati de la Calsinada», però des de 1665 es va decidir que es portés des del Rec de la Vila, ja que es considerava més neta. Més endavant, es van construir noves fonts en la majoria dels patis del nucli antic al llarg del carrer major: a la plaça de l’Hospitalet, a la plaça Major, al portal d’Avall o al de Mates; avui dia la majoria han desaparegut.

En la dècada de 1950 es va dur a terme la reparació de la font, pel mal estat de conservació. Va ser aleshores quan es va aprofitar per desplaçar-la cap a dins i crear una placeta davant. També va ser en aquest moment quan es va aprofitar per enderrocar l’antiga capella dels Àngels.

La capella dels Àngels

La capella de la Mare de Déu dels Àngels s’aixecava al costat de la font i datava dels segles XVI-XVII. Abans, però, aquest espai l’havia ocupat la botiga del pes de la vila, que controlava les mesures dels productes que es generaven i s’intercanviaven en la població. El 1765 es van realitzar unes obres de reparació a la capella i es va construir una portada de pedra picada amb l’escut del municipi a la dovella central.